ceturtdiena, 2015. gada 25. jūnijs

Andruss Kivirehks. Pasaules malā (42)


Arī Ulo iepirkās. Viņš jau kādu laiku juta, ka spilvens vairs nav riktīgs, izdilis galīgi plāns. Tas ar spilveniem notika nepārtraukti – tikko atnes no veikala, tas ir resns un pufīgs, bet jau pēc pusgada to var četrās daļās pārlocīt. Tas izžuva un izkāmēja kā izbadināta govs. Protams, tas jau arī tika badināts, tak Ulo nebija dzirdējis, ka spilveni būtu jābaro, citādi jau viņš spilvena resnināšanas nolūkā to būtu darījis. Tagad viņš tos tikai tos klapēja un uzbužināja, kaut gan no tā bija maz labuma. Uz kādu mirkli jau tas piepūtās kā pāvs, taču pietika vien uz tā uzlikt galvu, un tas saplaka kā putukrējuma torte, uz kuras uzlikta čuguna panna.
Spilvens Ulo bija īpaši svarīgs, jo viņš mīlēja lasīt tieši gultā, tāpēc bija neērti, ja spilvens nebija pufīgs. Loci un rullē kā gribi, vienalga plakans. Ulo nolēma pirkt jaunu.
Aizslēdzis “Oposumu”, viņš devās uz netālo tirdzniecības centru. Priekšā vēl vīdēja Kalju un Malles figūras, par abām nesdamas maisiņu, kurā bija kastrolis ar sardelēm un kartupeļiem. Ulo nogriezās ap stūri un iegāja milzīgajā tirdzniecības centrā.
Viņš pagāja garām kurpju un veļas veikaliem, uzbrauca ar eskalatoru otrajā stāvā un uzmeklēja spilvenu veikalu. Tur nebija neviena cilvēka, ja neskaita blondu pārdevēju, kas tūliņ pienāca piedāvāt palīdzību.
“Vai es varu palīdzēt?” viņa jautāja kaut kā īpaši saldi un uztaisīja līdz riebumam mīlīgu seju.
Ulo viņu aizkustināti uzlūkoja. Ak kungs, cik lieliski šī meitene iederējās veikalā! Kādā celtnicības veikalā starp naglām un otām viņa izskatītos nepiedienīgi, arī sporta preču veikalā tāda kaķenīte neko nepārdotu, aiz desu letes viņa izskatītos kā princese kartupeļu laukā. Bet šeit, starp bārkšainiem dīvānspilvniem un ar trollīšiem Muminiem rotātiem virtuves cimdiem, puķainiem aizkariem un segām ar zaķīšiem, tā bija savā elementā. Šķita, ka viņa pati arī ir kādas prasmīgas rokdarbnieces uztamborēta un izšūta. Ulo juta, ka no tādas meitenes viņš nopirktu spilvenu arī tad, ja viņam to galīgi nevajadzētu.
“Man vajadzīgs spilvens,” viņš teica.
“Ak, spilvens!” meitene nopriecājās. “Spilvenu mums ir daudz.”
Viņas seja iemirdzējās, un viņa pakampa pirmo paraugu, gaišzaļu dīvāna spilvenu, kuram abās pusēs bija attēlots jenots.
“Vai šo?” viņa nerātni jautāja un piespieda spilvenu savām cirtām, gluži kā mācīdama Ulo apieties ar jenotspilvenu.
“Nē, šo ne,” Ulo atteica, un viņa seja neviļus savilkās smaidā. “Parastu spilvenu, uz kā gulēt.”
“Uz kā gulēt...” pārdevēja atkārtoja tādā tonī, it kā Ulo būtu pateicis kaut ko sevišķi asprātīgu un draiskulīgu. “Tādu spilvenu, ar ko var gulēt...”
Viņa meklējoši pavērās apkārt.
“Tur laikam ir tādi spilveni,” Ulo norādīja uz telpas otru galu. “Kā šķiet...”
“Tieši tā!” meitene paslavēja un neliekuļotā dedzībā piemetināja “Vai iesim paskatīties?”
“Iesim!” Ulo piekrita, jusdamies, it kā dotu piekrišanu uzaicinājumam uz randiņu.
Viņi piegāja pie spilveniem, un meitene iesaucās medainā balsī:
“Te tie ir. Mīksti, mīksti dūnu spilveni. Uz tiem būt patiesi saldi sapņi.”
“Es gribētu iespējami lielu,” Ulo paskaidroja.
“Protams!” meitene skaļi iesaucās. “Jo lielāks spilvens, jo labāk. Es arī mīlu gulēt uz lieliem spilveniem. Tas ir tik ērti.”
Viņa uztaisīja tādu seju, it kā kostu šokolādē.
“Galvenais, lai tas nesaplok,” Ulo piebilda. “Man kaut kā neveicas, jo visi spilveni saplok. Sākumā visi ir lieli kā šie, bet pēc laika tiem iziet gaiss. Vai tie ir dūnu spilveni vai baloni?”
Meitene iesmējās tik dzidri kā zvārgulītis.
“Nekādi baloni!” viņa teica. “Patiešām īsti dūnu spilveni! Lieliski un ērti.”
Viņa uztaisīja kaķēna seju. Ulo blenza viņā kā brīnumā. Kā gan parasts gājiens uz veikalu var piedāvāt tādu piedzīvojumu! Viņš negribēja, ka tas beigtos...
“Es tad paskatīšos šos,” viņš teica.
“Skatieties, skatieties!” pārdevēja piekrita. “Varat arī aptaustīt.”
Viņa paņēma no plaukta vienu spilvenu un papliķēja to.
“Tik mīksts!” viņa liegi noteica. “Uz tāda būs vissaldākie sapņi. Pamēģniet!”
Viņa padeva spilvenu Ulo. Viņš to satvēra un paspaidīja. Pārdevēja atkal iesmējās, it kā Ulo darītu ko nerātnu.
“Šo spilvenu patiešām ir labi apkampt,” viņa teica murrājoši. “Gluži kā lāci.”
Ulo bija gatavs noticēt, ka šī meitene vēl guļ ar lāčiem. Viņš apmierināts pamāja.
“Šito tad es ņemu.”
“Lieliski!” nopriecājās pārdevēja un pašķieba galvu. “Tad ejam uz kasi?”
“Kā gan es varu atteikties no šāda priekšlikuma,” Ulo atbildēja, un viņa sirds vai kusa.
“Vai varbūt tomēr vēl ko gribat?” meitene turpināja tādā pašā tonī. “Varbūt jums vēl vajag arī spilvena pārvalku?”
Viņa piegāja pie veļas plaukta.
“Piemēram, šo ar pienenēm,” viņa piedāvāja. “Nu dikti smuks.”
“Nezinu gan, vai tad vīrietim piestāv spilvendrāna ar pienenēm?” Ulo šaubījās.
“Kāpēc ne?” pārdevēja atteica un skatījās ar savu kaķēna skatienu. “Vīrietis var gan pirkt spilvendrānu ar pienenēm, lai viņa meitenei patīk.”
“Bet man nav meitenes,” Ulo ar nožēlu noteica.
“Kā tad tā?” pārdevēja nodvesa.
“Es jau esmu vecs.”
“Kas par blēņām!” viņa atkal izplūda smieklos. “Vīrieši nekad nepaliek veci.”
“Oho!” Ulo nopriecājās. “Tās nu gan ir labas ziņas!”
“Jā!” Pārdevēja pamāja ar blondo galviņu. “Nepaliek! Tā ka pērciet vien droši pieneņu spilvendrānu! Vai varbūt vēlaties ābolu? Re, cik smuki sarkani āboli!”
“Uz tādiem jau nevar gulēt, tūlīt gribēsies iekosties,” Ulo prātoja.
“Nē, iekosties gan nedrīkst!” meitene šķelmīgi noteica. “Tie ir tikai priekš skatīšanās!” Ulo uz mirkli likās, ka meitene runātu par sevi, jo viņam tiešām bija uznācis kārdinājums pataustīt, vai šis mīlīgais radījums ir īsts, vai tikai iztēle. Bet pareizi, jāaprobežojas tikai ar skatīšanos, pārāk skaistas lietas var saplīst, ja tās aiztiek.
“Te ir vēl viena, tumši zila ar zvaigznītēm,” viņš teica.
“O, jā!” meitene nopriecājās. “Tā ir patiešām skaista. Nakts debesis, tik romantiski. Un paskatieties, kas ir otrā pusē! Maziņš Une-Mati!”
Viņa uzvaroši pagrieza otru pusi pret Ulo, un tur bija mazs rūķis ar maisu. Viņš izskatījās tik smieklīgs, ka Ulo iespurdzās.
“Jā, to es ņemu,” viņš teica.
“Protams!” pārdevēja bija apmierināta ar izvēli. “Man arī patīk šitas Une-Mati, viņš ir tik apburošs. Es tūliņ iesaiņošu!”
Viņa paņēma no letes apakšas lielu iepirkumu maisu.
“Te varēs ielikt arī spilvenu,” viņa teica. “Jau šovakar varēsit likties gulēt uz jaunā spilvena ar spilvendrānu. Saldus sapņus!”
Ulo samaksāja, un pārdevēja ieveva viņam maisu.
“Nāciet atkal,” viņa gandrīz pavedinoši sacīja.
“Varbūt nākšu katru dienu,” Ulo atbildēja.
Meitene atkal smējās savus sudraba smieklus.
“Kāpēc ne! Mums ir daudz labu mantu. Esam atvērti katru dienu, laipni gaidīti!”
Ulo jau bija tuvu tam, lai pajautātu, vai viņa strādā katru dienu un bez aplinkiem palūgtu iedot telefona numuru, tomēr pēdējā brīdī attapās un apreibis izgāja no veikala.
Viņš apgāja ap stūri un palika stāvam. Nē, nu patiesi, kas par lietu? Iemīlējies, vai? Interesanti, vai viņa tā ar visiem... Viņš ieraudzīja kādu sievieti ieejam veikalā un piegāja tuvāk, lai dzirdētu balsis.
Sieviete gribēja nopirkt draudzenei dāvanu. Meitene tūliņ sāka savu murrāšanu:
“Varbūt, piemēram, šos virtuves cimdus? Vai nav feini? Ar sunīšiem... Paskat, cik mīlīgs ar ausīm! Un šitas? Šitas ir visburvīgākais! Ņemsiet? Vai varu lūgt jūs uz kasi? Nu tad ejam!”
“Viņa tāda vienkārši ir,” Ulo nodomāja. “Tas nebija speciāli man par godu. Bet es tomēr tur iešu atkal. Ir taču patīkami, kad pakutina zem zoda. Man bija pilnīgi tāda sajūta.”
Viņš ar savu spilvena maisu devās uz māju pusi. Dostojevska “Idiots” vēl nebija cauri, un viņš jau domās izbaudīja mierīgu vakaru ar grāmatu un jauno spilvenu. Bet blondā pārdevēja joprojām bija prātā, un Ulo mēģināja iztēloties, kādas būtu attiecības ar šādu sievieti.
Tas likās kaut kā tik vilinoši. Bet jo ilgāk Ulo par to domāja un jo vairāk attālinājās no tirdzniecības centra, jo mazāk viņam šķita, ka tādas attiecības būtu kaut kas labs. Cik gan daudz uzmanības prasītu tāds kaķēns! Cik ļoti būtu jāpiepūlas, lai tādu aplidotu! Jāpērk puķes, jāvadā uz restorāniem un uz kino, velns viņ zin, uz kurieni vēl. Jāved ceļojumā uz siltajām zemēm, rokās sadevušamies, jāstaigā gar jūras krastu. Un neba nu šī cālīte ir izņēmums, viņas visas jau tādas. Gan jau tā Eve, kuras numurs joprojām glabājās viņa telefonā, nebija citāda. Tai reizē bija labi tāpat, un alkohols palīdzēja, bet citā reizē ar to vairs nepietiks. Pirmā reize bija nejaušs gadījums, citā reizē jau jāplāno, jādefinē mērķis. Bet viņam jau tāda nebija. Viņa vienīgais mērķis bija gūt jaukas sajūtas, atpūtināt galvu uz spilvena, pabūt vienam un mierā pēc garās dienas “Oposuma” dzērāju kompānijā.
Viņš izņēma mobilo no kabatas un izdzēsa Eves numuru.
Viņam to nevajadzēja. Viņš nekad nezvanīs tai sievietei. Uz spilvenu bodi viņš varbūt vēl kādreiz aizies, varbūt arī nē, bet viņš tai pārdevējai telefonu neprasīs un kafiju dzert neaicinās. Vienkārši paskatīsies. Gluži kā uz skaistu tūrisma pastkarti veikalā, kuru mājās nest nav jēgas.
Viņš labāk sāka domāt par kņazu Miškinu, Rogožinu un Nastasju Filipovnu. Šī nelaimīgā un lepnā sieviete viņam likās daudz interesantāka nekā tās, ko varēja satikt kafejnīcā vai veikalā. Ja vien tādu satiktu! Tomēr patiesībā – ko gan viņš ar tādu Nastasju Filipovnu iesāktu? Skaidrs, ka viņai līdzi nāktu virkne sarežģījumu un neērtību.
Galu galā, viņš jau ir bijis precējies, tā ka ar to pietiek.
Ulo apdomāja. Drīz ar “Idiotu” būs cauri, ko ņemt nākamo? Jāpaskatās plauktā.
Maiss rokā bija liels, bet viegls.

Turpinājums sekos...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru