pirmdiena, 2015. gada 22. jūnijs

Andruss Kivirehks. Pasaules malā (41)


Padzēris rīta kafiju, Imanuēla kungs devās uz tirgu.
Viņam bija ieplānots nopirkt atraitnīšu stādus savai puķukastei, kas bija piestiprināta zem loga. Arī tāpat, bez puķēm, bija jauki skatīties pa logu, bet caur puķēm skats uz ielu bija vēl mīlīgāks. Vasarā ziedos sanēja bites, reizēm nolaidās kāds tauriņš. Tas pēc Imenuēla kunga domām bija ļoti skaisti.
Uz tirgu varēja aiziet kājām, bet varēja arī pāris pieturu nobraukt ar tramvaju, un Imanuēla kungs izvēlējās otro variantu, vienkārši prieka pēc. Viņš ilgi nebija braucis ar tramvaju, un sabiedriskais transports viņam patika, tur varēja redzēt vairāk cilvēku nekā pa logu. Imanuēla kungs ļoti labprāt vēroja cilvēkus, un sabiedriskais transports šim nolūkam bija piemērots.
Braucēju nebija daudz, un Imanuēla kungs apsēdās blakus apaļīgai kundzei melnā mētelī. Kā jau vasaras sākumā, cilvēki bija apģērbušies dažādi – vieni bija jau no skapjiem izvilkuši vasaras drēbes un drosmīgi tās uzvilkuši, citi vēl nebija šķīrušies no mēteļiem un zābakiem. Pirmajiem bija auksti, otrajiem karsti. Kundze melnajā mētelī atpogāja tā pogas, un Imanuēla kungs redzēja, ka apakšā vēl ir vilnas džemperis.
“Šitajā laikā nekad nevar saprast, ko vilkt mugurā,” kundze nopūtās. “Vakar izgāju vienā jakā un apsaldējos, šodien sviedri līst pār muguru.”
Imanuēla kungs saprotoši pamāja. Viņš jau bija pieradis, ka cilvēki tramvajos vai autobusos uzsāka ar viņu sarunu. Imanuēla kungā bija kaut kas, kas raisīja uzticību, viņš šķita kā sens paziņa, kura vārds ir gadu gaitā aizmirsies, bet ar kuru tomēr tik labi runāties, it kā būtu šķīrušies tikai vakar. Arī kundze melnajā mētelī sāka pļāpāt, stāstīja, ka dodoties uz tirdzniecības centru nopirkt mazmeitai dzimšanas dienā Bārbiju un ka mūsdienās lelles viņasprāt esot briesmīgas.
“Vai ne, ka tad kad mēs ar jums bijām jauni, lelles bija kā mazas princeses rozā kleitās un lokainiem matiem,” viņa kavējās atmiņās. “Mīlīgas lūpiņas. Bet tagad kaut kādi briesmoņi. Kaut vai tās ar milzu galvām, tā vien liekas, ka tām lellēm kaut kāda baisa slimība. Zināt tās ūdensgalvas? Cik šausmīgi nedabiski, bet bērniem patīk. Es nesaprotu, kas tur ko patikt! Bet tagad ir vēl trakāk, tagad lellēm ir ragi pierē un aste pakaļā! Mazbērns man skaidri palūdza – vecomamm, nopērc man velna meiteni! Iedomājieties – velna meiteni! Viena šausmone viņai jau ir, vampīrs ar ilkņiem mutē un sarkanām acīm, pilnīgi šausmas! Kā tad tādu pa nakti lai apkampj, tak briesmone!”
“Gan jau bērns no viņas nebaidās,” Imanuēla kungs prātoja.
“Oi, viņa, protams, ne. Viņi tagad ne no kā nebaidās. Bet nē, meloju. Kad aizbraucām uz laukiem un tur ieraudzīja vistu, iebēga istabā un ārā iet vairs neuzdrošinājās. Vai nav dīvaini – no vistas baidās, bet vampīrus un velnus apkampj! Agrāk neviens bērns no vistām nebaidījās.”
“Nu un tad jūs pirksiet mazmeitai to velna meiteni?” jautāja Imanuēla kungs.
“Kur tad es likšos, protams, ka pirkšu,” kundze nopūtās. “Bērns taču lūdza, parādīja man pat bildi ar to ķēmu. Palūgšu veikalā iepakot, mājās ielikšu skapī, lai man nav jāredz. Vai jums ir mazbērni?”
Imanuēla kungs papurināja galvu.
“Bet sieva vismaz ir? Arī nav? Bet kā tad jūs iztiekat? Vīrieša cilvēkam vienam ir grūti? Kas tad jūs pabaro un drēbes mazgā? Esat tak simpātisks kungs.”
“Varu iztikt,” Imanuēla kungs iesmējās. “Pats vāru, pats mazgāju. Tagad braucu uz tirgu pirkt puķes.”
“Sievas kapam?”
“Nē, puķu kastei pie loga.”
“Jūs gan esat lielisks vīrietis, mīlat puķes! Vīrieši parasti par puķēm nerūpējas, mans nelaiķa vīrs vienmēr, kad noliku puķu vāzi uz galda, teica, lai vācu to sienu prom, mums tak ne govju, ne zirgu nav. Citādi bija labs vīrs, bet no puķēm nekā nesaprata. Jums gan patīk puķes?”
“Patīk,” Imanuēla kungs pamāja. “Bet nu man jākāpj ārā, tirgus jau klāt. Jauku dienu, kundze!”
“Jums tāpat! Žēl, ka nevarējām parunāt ilgāk, bet ko var zināt, varbūt vēl redzēsimies.”
“Ļoti iespējams, kundze,” Imanuēla kungs piekrita. Viņš izkāpa no tramvaja un teciņiem devās pāri krustojumam, jo zaļā gaisma jau mirkšķināja. Aizvien gadījās, ka pavecākas dāmas Imanuēla kungam sabiedriskajā transportā izteica komplimentus, reiz garākā braucienā viņš tika pat atklāti bildināts. Vientuļš, laipns kungs viņās modināja gan līdzjūtību, gan vēlmi ienest savā dzīvē jaunas vēsmas piedienīga vīriešcilvēka izskatā. Viņam bieži teica: “Vai gribat, es šad tad atnākšu pie jums iztīrīt.” Vai arī: “Atnāciet pie manis kādreiz uz pusdienām, diviem cilvēkiem ir vieglāk pagatavot.” Imanuēla kungs tomēr no šiem piedāvājumiem atvairījās, taču paturēja šīs simpātiskās sievietes prātā, lai vēlāk tās atveidotu mālā.
Tirgū viņš negāja uzreiz pie puķu pārdevējām, bet pastaigāja apkārt vienkārši tāpat, jo vēlāk, ar atraitnītēm somā, tas būtu daudz neērtāk. Imanuēla kungs pamanīja pārdevēju zilā beretē, kas iesvēra garam un tievam jauneklim kilogramu kartupeļu un teica:
“Jūs esat tik garš, ko jūs iesāksiet ar vienu kilogramu? Labāk došu jums divus.”
“Nu tad dodiet divus,” jauneklis piekrita.
“Tad ņemsiet divus? Bet ziniet – man ir trīskilogramīgi maisiņi jau sasvērti. Varbūt ņemsiet? Ļoti labi kartupeļi, neizšķīst vārot. Trīs kilogrami nav daudz, jums taču ir ģimene, gan jau noēdīsiet. Jums vairāk jāēd, jūs esat tik vājš, ka vējš var aizpūst.”
“Labi, tad ņemšu tos trīs kilogamus,” puisis samierinājās.
“Nu pareizi! Bet vispār man ir arī pieckilogramīgie maisi! Es skatos, ka jums ir tik laba tirgus soma, to var pakarināt uz pleca, un jūs aiznesīsiet mājās piecus kilo kā nieku. Nemaz nav tik smagi. Došu piecus kilo, vai ne, citādi ko mēs te niekojamies. Tak kartupeļi nav jau nekāds kaviārs, ko pērk pa drusciņai, kartupeļiem jābūt mājās pietiekami.”
“Nu ja jūs tā domājat,” garais cilvēks murmināja. “Tad ņemšu ar to pieckilogramīgo...”
“Tā ir vīru runa. Lūdzu! Un skābie gurķi? Man te ir divu dienu, trīs dienu... Vai jums patīk skābāki vai mazāk skābi?”
“Nemāku teikt,” puisis samulsa.
“Nu bet tak nogaršojiet!” mudināja tante ar zilo bereti un nogrieza pa šķēlei no abu veidu gurķiem. Jauneklis apēda ar domīgu sejas izteiksmi. Patiesībā viņam vispār nebija ieplānots pirkt skābus gurķus, bet tagad jau bija neērti atteikties.
“Nu, kurš? Ziniet ko, es jums iedošu katra pa pieciem.”
Un jau iekrāmēja maisiņā gurķus un pasniedza puisim.
“Lai labi garšo! Vēl kaut ko?”
“Nē, paldies!” viņš steidzīgi samaksāja, uzkāra somu plecā un mēģināja iet.
Imanuēla kungs gāja uz gaļas paviljonu. Spēcīgs vīrs ar sarkanu ģīmi pārdeva malto gaļu, kas bija precizi viņa paša ādas krāsā – bija pilnīgi tāda sajūta, ka viņš būtu samalis pats sevi. Viņš pamāja Imanuēla kungam un iesaucās:
“Nu ko, saimniek, malto gaļu?”
“Ai, nē, es tāpat vien skatos,” Imanuēla kungs atteica.
“Kas tur ko uz malto gaļu skatīties, nav jau meitene! Pērc tik nost, papiņ, vakarā ēdīsi kotletes!”
Kāda kundze piestāja un pavaicāja, vai maltā gaļa ir svaiga.
“Tik svaiga, ka faktiski vēl dzīva!” vīrs apstiprināja. “Burtiski skrien vēl ap leti, negrib rimties! Viena govs puse ir samalta, otra vēl pienu dod. Pērciet, pērciet, kundze!”
“Drausmas! Man šitās jūsu runas uzdzen šermuļus,” kundze noteica un paņēma puskilogramu.
Beidzot Imanuēla kungs tika līdz puķēm. Atraitnīšu bija daudz, Imanuēla kungs izvēlējās sešus stādus dažādās krāsās.
“Šīs, lūdzu,” viņš teica.
Pārdevēji bija divi, vīrietis un sieviete. Sieviete paņēma stādus no Imanuēla kunga rokām un uzsauca vīrietim: “Iedod papīru!”
“Papīru...” vīrs lēni atkārtoja, padomāja piecas sekundes un sameklēja zem letes avīžu žūksni.
“Nu dod tak ātrāk!” sieviete steidzināja. “Cilvēks gaida.”
“Man ir laika gana,” Imanuēla kungs mierināja.
Vīrs centās paņemt vienu avīzi, taču tas nebija tik viegli, jo tās bija salipušas.
“Ko tu tur ņemies?” sieviete viņu strostēja.
“Nezinu, laikam mitrumu dabūjušas,” viņš prātoja un centās palēnām tās atdalīt.
“Dod šurp!” Sieviete tūliņ paņēma avīzi un sāka ietīt tajā puķes. Vīrs tikmēr iedziļinājās tajā, kas viņam bija palikusi rokās.
“Iedod vēl vienu!” sieviete nokomandēja. “Ko tu tur dari! Beidz lasīt!”
“Ko?” vīrs jautāja.
“Es teicu, nelasi! Kas tu uz tirgu atbrauci avīzes lasīt? Tās ir vecas avīzes tu viņas mājās esi jau simts reižu izlasījis!”
“Nē, es tikai skatījos...” vīrs skaidroja. “Tur bija Putina bilde.”
“Ej tu ar savu Putinu! Tu nedzirdēji, ko tev teicu – iedod man vēl vienu avīzi!”
Vīrs atkal nopūlējās, kamēr visa paka nokrita zem letes.
“Ak, debess!” sieviete nošausminājās un vāca avīzes kopā. “Lūdzu atvainojiet, kungs, ka jums tas viss jāpacieš!”
“Viss kārtībā!” Imanuēla kungs pasmaidīja. Viņš zināja, ko šovakar veidos. Viņš ar prieku uzlūkoja tūļīgo vīru, kas viņam vientiesīgi atsmaidīja pretī, gluži kā kāds liels spēļu lācis – uzlūkoja, lai paturētu prātā sejas vaibstus. “Vecas avīzes dažkārt ir ļoti interesantas,” viņš teica. “Es arī šad tad palasu. Tas ir dīvaini, ka pirmajā reizē nemaz nepamani kaut ko interesantu.”
“Ak, ziniet, viņam šitā mūžīgi, ar visām lietām... Vecas avīzes ta var lasīt, cik uziet, bet ne jau tirgū, kad klients gaida! Viņš man mūžīgais tūļa. Par puķēm jau viņš rūpējas labi, caurām dienām kašājas pa dārzu, un augi viņu mīl, aug griezdamies. Bet ņemt viņu līdzi uz tirgu... nekādas jēgas. Šī ir pēdējā reize. Trīs sešdesmit, lūdzu.”
Imanuēla kungs sameklēja naudasmakā piecīti un speciāli pasniedza to vīrietim, lai redzētu, ko viņš darīs.
“Ahāā...” vīrs noteica un domīgi uzlūkoja banknoti. “Pieci eiro... Un jāmaksā bija trīs sešdesmit... Tad sanāk... Viens... divi... trīs... un četri un pieci. Tad jāizdod – viens... divi... trīs... un sešdesmit centi... Tad sanāk... mīnus četrdesmit... Trīs sešdesmit atpakaļ.”
Viņš mirkli pārdomāja.
“Nē, trīs sešdesmit jūs iedevāt...” viņš pablenza uz piecīti. “Nē, jūs devāt piecus... Man rokā ir pieci eiro... Tas nozīmē, ka jāizdod...”
“Eiro četrdesmit,” sieviete nikni teica un iedeva Imanuēla kungam atlikumu. “Lūdzu!”
Viņa paķēra piecīti no vīra rokām, kurš vēl joprojām turpināja rēķināt, un ielika skārda kārbā.
“Pilnīgs ārprāts,” viņa teica vīram. “Tev tak naudu rokā nedrīkst dot! Vai jums maisiņu vajag, kungs? Tālu jābrauc? Esat ar mašīnu?”
“Ar tramvaju,” viņš atbildēja.
“Tad es ielikšu maisiņā,” sieviete izlēma un ielika avīzē ietītos stādus rozā maisiņā. “Paldies par pirkumu, nāciet atkal!”
“Visu labu!” vīrs pieklājīgi piebilda. Pēc mirkļa viņa acīs parādījās satraukums, viņš sāka māt jau promejošajam Imanuēla kungam un iesaucās:
“Bet puķes! Vai tad puķes neņemsiet? Tās... atraitnītes...” Viņš norādīja ar pirkstu uz sev priekšā esošo atraitnīšu kasti.
“Ak dievs, vai tad tu neredzēji, ka es pati savām rokām ietinu sešus stādus un ieliku maisiņā?” sieva izmisa. “Viss kārtībā.”
“Ā, viss kārtībā...” vīrs nomierinājās. “Nu tad jauki.”
Viņš stāvēja un draudzīgi smaidīja. Imanuēla kungs uzlūkoja viņu ar patiesu cieņu un devās mājup, lai atlikušo dienu pavadītu, stādot atraitnītes un viedojot kārtējo māla figūriņu.

Turpinājums sekos...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru