piektdiena, 2014. gada 21. marts

Andruss Kivirehks. Pasaules malā. (7)


Ēvalds pavadīja brīvdienas neomā. Sieva vēl joprojām bija pie mātes, un Ēvaldam tas radīja bažas. Viņš jutās kaut kā nedroši. No vienas puses viņš bija brīvs un neatkarīgs, bet no otras puses viņš nezināja, ko ar to brīvību iesākt, un cieta no vientulības. Apnicīgajām darbdienām sekoja apnicīgas brīvdienas. Laiks bija jauks, un Ēvalds no rīta izgāja pastaigāties, iedzēra kādā agri atvērtā kafejnīcā kafiju un tad klīda tālāk pa apkaimes ieliņām. Sākumā tas sagādāja prieku, un Ēvaldam likās, ka dienas turpinājumā viņu gaida vēl kaut kas aizraujošs, bet tad laiks kļuva vēl siltāks, un Ēvaldam palika karsti.
Staigāšana kļuva apgrūtinoša, viņš meklēja ēnainu soliņu, lai atpūstos un atjaunotu spēkus, bet par spīti visi soliņi bija saulē. Tā nu nekas cits neatlika, kā vien turpināt iet, bet tas vairs nekādu baudu nesagādāja, tāpēc viņš palielināja tempu un beidzot sasniedza mājas noguris un nosvīdis.
Mājās jau arī nebija nekā interesanta. Ēvalds apgūlās uz dīvāna, tad apsēdās pie virtuves galda, tad no jauna ielīda dīvānā. Laiks kļuva aizvien skaistāks, bet Ēvalds vairs ārā negāja, viņš taču tikko no turienes bija atnācis.
"Varbūt kādam piezvanīt," Ēvalds iedomājās, tomēr to nedarīja, bet slaistījās tālāk.
Beidzot viņš aizgāja gulēt, pēc kādas stundas pamodās, paskatījās pulkstenī un sāka domāt, kā tad tā, ka viņš visu dienu neko nedara, tikai nosit laiku. Vismaz varētu kaut ko palasīt. Tomēr viņš tā arī nepaņēma grāmatu rokā, toties aizgāja uz virtuvi un labu laiku stāvēja pie loga, blenzdams uz garāmgājējiem. Šķita, ka viņi jūtas priecīgi, bariņos kustēdami uz visām pusēm, kaut vai šis vīrs ar sievieti, rokās sadevušies, vai tas līksmi čivinošo meiteņu bariņš, vai puišu kompānija, kas šķita lietišķā noskaņojumā kaut kur steidzamies. Ēvaldam šķita, ka viņš viens ir izstumtais un dzīvo pilnīgi bezjēdzīgu un nomācošu dzīvi.
Tad viņš atkal iedomājās par pasaules apceļošanu, pat iztēlojās, kā viņš kādā dienvidu zemē soļo pa lauku ceļu: nesteidzoties, izbaudot jaunos iespaidus. Silts laiks, bet sviedri nelīst, jo gaiss ir tik svaigs un viegls, un iešana kļūst aizvien patīkamāka. Kad vēders kļūst tukšs, viņš apsēžas zem krūma, apēd vietējā ciema traktierī nopirktos pīrāgus, iemalko vietējo vīnu, pamielojas ar paša plūktajām vīnogām un tad dodas tālāk. Pretī jauniem piedzīvojumiem un apskates vērtām vietām.
Ēvalds atvēra ledusskapi un laika nosišanai uzēda desu. Tad pārģērbās, izgāja ārā, pariņķoja kādu stundu pa pilsētu, pa ceļam iegāja krodziņā un iedzēra pāris alu – tikai ne "Oposumā", brīvdienās tas bija slēgts – un, garlaicības mākts, gāja atpakaļ uz mājām. Nosita vēl kādu stundu uz dīvāna, miegaini blenzdams griestos, kamēr beidzot turpat aizmiga, nevīžodams uzklāt gultu. Tik un tā bija vienalga.
Svētdienā viņš pamodās ar stīvu kaklu. Gulēšana uz dīvāna nebija pārlieku ērta. Ēvalds atminējās vakardienu un nevarēja sev piedot, ka tik stulbi nositis laiku. Beigu beigās viņam taču bija brīva diena, kas piederēja tikai viņam, bet viņš to izmetis ārā kā nevajadzīgu lietu. Vaiņš taču būtu varējis darīt... dažnedažādākās lietas! Citreiz, parastā darbdienā, viņam bija tik milzīgi plāni, kas bieži palika neizpildīti, jo mūžīgi bija citi pienākumi vai sieva gaidīja mājās, bet vakardiena taču bija pilnīgi brīva visās nozīmēs. Bet viņš bija ļāvis vienkārši tai izplūst caur pirkstiem!
Šorīt, jaunai dienai austot, viņš bija pilns apņēmības, bet tagad bija jau par vēlu uzsākt lielapjoma darbus, šodien sieva būs atpakaļ no laukiem. Tiesa gan, viņa ieradīsies tikai uz pusdienlaiku, tātad viss rīts vēl ir priekšā, bet ko pa vienu rīta cēlienu tādu lai sadara?
Tad Ēveldam atausa atmiņā, ka viņš bija sievai apsolījis šo to mājās sataisīt, bet tas viss tā arī palicis neizdarīts, un tagad bija pēdējais laiks ķerties klāt. Tas sabojāja garastāvokli, un Ēvalds atkal jutās nospiests. Gluži kā dzimtcilvēks. Gribas brīvību, bet re – nedod! Katrs solis tiek diktēts, brīva laika nepaliek ne drusciņas, un dzīve tā arī palika nedzīvota. Citi dzīvoja pa skaisto, piemēram, Tonu un Veronika. Viņu dzīve izskatījās laimīga, bet Ēvalda... Ak, ko nu par to vispār runāt...
Viņš darbojās visu rītu pa mājām, šņākdams aiz niknuma. Laiks joprojām bija skaists, un Ēvaldam likās, ka tas ir noziegums cilvēku šitādā skaistā dienā turēt četrās sienās. Viņš juta nepieciešamību iziet svaigā gaisā, bet viņš neuzdrīkstējās pamest māju, kad Pireta, viņa sieva, kuru katru brīdi varēja pārrasties. Tas Ēvaldu briesmīgi kaitināja, tāpat kā tas, ka, kad tam bija brīvība iet, kur acis rāda, viņam neviena interesanta ideja neradās. Vakar viņš bija visu dienu tāpat vien noblandījies, un to atkal atkārtot viņam nebija nekādas kāres. Un vienkārši stāvēt mājas priekšā taču nav jēgas.
Tā ka viņš gan gribēja iet un kaut ko darīt, bet ko – to viņš nezināja. Tāpēc, prātīgs būdams, palika mājās. Lai gan tas viņu darīja nervozu. Katra doma šķita vedam strupceļā.
Tad iezvanījās telefons. Tā bija Pireta.
"Esmu lejā," viņa teica. "Nāc palīgā!"
Ēvaldam tūliņ kļuva vieglāk. Sieva bija klāt, un viņš vairs nebija viens. Nav vairs jābaidās, ka diena varētu paiet bezjēdzīgi, jo tagad taču Pireta pateiks, ko un kā. Viņš uzvilka džemperi un noskrēja lejā.
Pitera stāvēja pie auto un tieši vēra vaļā bagāžnieku.
“Čau!” sauca Ēvalds. “Kā iet? Kā mammai?”
“Mammai viss labi,” Pireta atteica. “Viņa man iedeva trīs kartupeļu maisus, tev tie jāuzstiepj augšā.”
“Kādi vēl tagad, pavasarī, kartupeļi?”
“Pērnie. Mammai pilns pagrabs ar tiem. Viņa tos audzē tādā daudzumā, ka visā savā mūžā nevarētu tik daudz apēst,” Pireta stāstīja. “Patiesībā viņa tos gandrīz vispār neēdot, kā pati saka. Es prasīju, kāpēc tad tev tur tik daudz kartupeļu, viņa saka, dārgais bērns, es nedrīkstu ēst kartupeļus, tie ir grūti sagremojami. Tad es jautāju, kāpēc tad tu tos vispār audzē, un viņa saka, nu mums te ir kartupeļu zeme, un tad jāaudzē kartupeļi, kā savādāk. Gan jau mēs noēdīšot, lai tik ņemot līdzi, pagrabs ir jāiztukšo, vēlāk nāks jaunie kartupeļi, tad jau vecos vairs neviens negribēs. Protams, ka mēs arī tik daudz neapēdīsim. Bet ar viņu jau nav jēgas strīdēties. Nes augšā!”
“Mēs tajos noslīksim,” teica Ēvalds. “Tur ir kādi 150 kilo.”
“Nu gan jau izdalīsim, aizvedīsim draugiem, gan jau kāds gribēs,” prātoja Pireta. “Bet te, mašīnā, es nevaru tos atstāt, jo es jau rīt no rīta uz darbu nemaz nebraucu. Varēsi uzstiept?”
“Kas man cits atliek,” Ēvalds nopūtās un sāka vilkt virsējo maisu ārā no bagāžnieka. Velns, smagu gan. Ēvalds uzcēla maisu uz pleca un sajuta zemes smaržu. Viņš iedomājās, cik labi gan būtu, ja te būtu spēkavīrs Tonu, viņš šitos maisus skriešus uznestu uz trešo stāvu. Tonu gan viņam telefona numuru bija iedevis, tomēr neklājās tak citus cilvēkus tādu sīkumu dēļ apgrūtināt, iekļūšana pa kantora logu bija viena lieta, bet savus kartupeļu maisus pa trepēm katram ir jāuznes pašam. Cita lieta, ja būtu jāstiepj skapis vai klavieres, tad skaidrs, ka būtu vajadzīgs palīgs. Toties kartupeļu maiss ir kā savs krusts, kas jānes pašam.
Pirmais maiss tomēr ar lielām mokām sasniedza dzīvokli un ar troksni piezemējās virtuvē uz grīdas. Plecs bija stīvs un notraipīts ar zemi, ko šķidrais maisa audums laida cauri. Otru maisu Ēvalds uz pleca nelika, nesa tāpat. Rokas bija kļuvušas savādi vājas, bija sajūta, it kā tām iekšā nemaz nebūtu kaulu. Bet ar pēdējiem spēkiem, tupus rāpus, pret cisku atbalstot, Ēvaldam beigu beigās izdevās arī otro maisu dabūt līdz virtuvei. Tiesa gan, dažus soļus pirms galapunkta sasniegšanas pirksti vairs nespēja maisu saturēt, un tas nogāzās uz grīdas, un pēdējos metrus Ēvalds to aizvilka. Tad viņš nedaudz atvilka elpu un grīļodamies devās pēc trešā maisa. To viņš spēja aizstiept tikai līdz ārdurvīm un tad, pēc nelielas atpūtas saņēmis pēdējos spēkus, dabūja līdz pirmajam stāvam. Tur viņš apsēdās uz maisa un vienaldzīgi samierinājās ar likteni. Tālāk viņš netiks.
Viņš uz mirkli aizvēra acis. Atvērās durvis, un kāds ienāca kāpņutelpā. Ēvalds atvēra acis. Viņa priekšā stāvēja jaunā meitene, kas pirms mēneša bija šeit ievākusies. Ēvalds bija viņu ievērojis pēc izskata, bet nepazina, kurš gan spēj ar visiem kaimiņiem iedraudzēties. Meitene vēroja uz maisa sēdošo Ēvaldu un jautāja:
“Vai kaut kas noticis?”
“Kartupeļus negribi?” prasīja Ēvalds.
“Kā, lūdzu?”
“Tu taču dzīvo tepat, pirmajā stāvā? Kartupeļus gribi?”
“Kādā ziņā?”
“Tādā ziņā, ka, vai tu kartupeļus negribi? Tu taču ēd kartupeļus? Kartupeļu biezputru, ceptus kartupeļus, vārītus kartupeļus...”
“Nu ēdu.”
“Un tev tagad mājās ir kartupeļi?”
“Pašlaik nav.”
“Gribi, es tev iedošu?” jautāja Ēvalds.
“Es nezinu... Kā jūs iedosiet?”
“Vienkārši iedošu, iestiepšu maisu tavā istabā un iedošu,” paskaidroja Ēvalds. Viņš piecēlās kājās. Meitenes izskats viņam deva spēkus, zinot, ka viņam nevajadzēs stiept maisu augšā, jo var tikt no tā vaļā tepat.
“Bet cik tas maksā?” meitene jautāja.
“Neko nemaksā, man ir labs garastāvoklis, es tāpat atdošu,” atbildēja Ēvalds. “Attaisi durvis!” Viņš iestiepa maisu meitenes dzīvoklī. “Vai nest uz virtuvi?” viņš sauca un virzījās tālāk. Apmaldīties nevarēja, meitenes dzīvoklis bija tāds pats kā Ēvalda, un virtuve atradās turpat. Viņš ievilka maisu stūrī un noslaucīja rokas biksēs.
“Nu tā,” viņš apmierināti noteica. “Tagad varat sākt ēst.”
“Kā lai jums pateicos?” jautāja meitene.
“Ko tur pateikties, tak kaimiņu būšana,” Ēvalds atmeta ar roku. “Es esmu Ēvalds.”
“Es esmu Jānika,” teica meitene. “Tomēr varbūt varu ko piedāvāt? Es gan nezinu ko. Varbūt glāzīti liķiera? Man pirms nedēļas bija dzimšanas diena, viena draudzene uzdāvināja, bet mums bija daudz visādu dzērienu, un liķieris palika pāri. Gribat?”
“Vai nē, es vispaŗ neesmu liķiera dzērājs,” Ēvalds papurināja galvu.
“Nav jēgas manis dēļ taisīt vaļā pudeli.”
“Pudele ir jau vaļā!” Jānika apgalvoja un izņēma liķieri no skapja. “Tas ir kafijas liķieris.”
“Nē, nē, es nedzeršu,” Ēvalds atteicās. “Nevajag.”
“Nu tikai mazu malciņu!” Jānika lūdza.
“Nu labi. Izmēģināsim, kas tā par mantu.”
Ēvalds izdzēra glāzīti.
“Ļoti labs!” viņš uzslavēja.
“Es ieliešu vēl drusciņ!”
“Jā, nu labi. Bet ielej sev arī, kā tad es viens dzeršu.”
“Es nevaru, es tūlīt eju uz autoskolu,” taisnojās Jānika. “Braukšanas stunda.”
“Tad jau tev jāsteidzas.”
“Mazliet ir gan. Bet ziniet, ņemiet līdzi visu pudeli! Man būs labāka sajūta, ja varu jums kaut ko uzdāvināt kā pateicību.”
Ēvalds iztēlojās, kā viņš parādās Piretas priekšā ar liķiera pudeli kartupeļu maisa vietā, un viņam likās, ka tā nebūs laba ideja.
“Nē, es tad labāk ātri izdzeršu vēl vienu glāzīti,” viņš ierosināja. “Pudele lai paliek. Uz tavu veselību!”
Viņš apgāza glāzi otrādi, nolaizīja lipīgās lūpas, pamāja Jānikai un devās augšā.
“Kur tad trešais maiss palika?” jautāja Pireta.
“Es to ziedoju labdarībai,” Ēvalds atbildēja. “Mums te pirmajā stāvā dzīvo viena nabadzīga meitene, laikam studente. Uzdāvināju viņai. Tu taču atceries, ka studiju laikā kartupeļi bija galvenā barība, ja tie studentam ir mājās, tad no bada nenomirs.”
“Ļoti labi,” Pireta uzslavēja. “Mums tāpat būtu vajadzējis tos kartupeļus citiem izdalīt. Bet kas tā no tevis par smaržu? Vai tā nabadzīgā studente tevi ar kaut ko aplaimoja?”
“Tikai ar glāzīti liķiera,” Ēvalds vainīgi noplātīja rokas. Garastāvoklis bija uzlabojies, mutē joprojām saldā garša, un depresīvā sajūta bija pilnībā izzudusi.

Turpinājums sekos.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru